Орегано – лікарська ароматична рослина сімейства Ясноткові. В перекладі означає «гірська прикраса», так як росте здебільшого в горах Середземномор’я. При цьому повноцінно існує в Україні, прикрашаючи грядки, сади та клумби. І має, до речі, милозвучну українську назву – материнка.
Ефірні олії спричинили цікавість до орегано, і недаремно: його використовують у лікуванні і кулінарії. В листі рослини міститься у 4 рази більше антиоксидантів, ніж має чорниця, в 11 – ніж апельсин і у 42 – за яблука.
Материнка має антибактерійні властивості, впливає на центральну нервову систему, покращує перистальтику кишківника, протистоїть утворенню каменів у жовчному міхурі, служить абсорбентом. В певних дослідженнях орегано порівнювали навіть з антибіотиками.
В кулінарії орегано:
- бере участь у приготуванні страв з риби, супів, салатів;
- чудове для м’яса на відкритому вогні;
- додається в консервацію для аромату і продовження терміну зберігання продуктів;
- зробить яскравим домашній хліб;
- італійці використовують цю приправу майже усюди, а насамперед – для піци.
Для заготівлі сировини використовується верхня частина рослини – квіти на старті цвітіння і молоде листя.
На рахунок шкоди, то орегано не рекомендують вживати вагітним.
Цвіте материнка в липні досить тривало на радість бджолам, а при вчасному зборі сировини у вигляді стрижки під осінь зацвітає ще раз.
Виростити орегано нескладно, бо воно невибагливе, любить сонце, стійке до посухи. Розмножується насінням і поділом куща.
Продається.
П’ять причин купити нашу приправу:
- Вона вирощена без «хімії», але з любов’ю (будете у нас на хуторі - переконаєтесь).
- Висушена на електросушарці без доступу пилу и мух.
- Зберігається в скляних банках.
- При пакування використовувались матеріали, повністю переробні.
- Етикетки створені дитячими руками.
Фасування в крафт-пакетики по 10 г в двох варіантах: цілі квіти (для самостійного подрібнення) і розмелені. Оікується також в склі.