ЛІппія солодка

Ліппія солодка (Lippia dulcis L.) – багаторічна рослина, але в наших кліматичних зонах вирощується як однорічник, або перед морозами забирається з вулиці в горщик. Пагони можуть сягати до 1,5 м, а при постійній стрижці (для заготівлі сировини) буде кущитися. Основна принада ліппії – речовина гернандульцин, що перевищує солодкість цукру в 1 тис разів.
Застосовують в кулінарії листя, заварюють чаї, додають до компотів як підсолоджувач, а також заради ефірних олій. На одну порцію достатньо 1-2 листочки. Але заготовляти їх варто молодими, інакше смак може гірчити.
В медицині використовують як протизапальне, жарознижуюче, відхаркуюче.
При вирощуванні ліппія потребує гарного поливу, хорошого освітлення, родючого грунту. Розмножується насінням і живцями.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *