Лагенарія

Ой, я таке смішне виростила! Лагенарія називається. То такий чи то кабачок, чи то гарбуз, ще й огірком називають. Має різноманітні форми і назви. У мене було насіння пляшкової та довгоплідної лагенарії. Але ж завжди трапляються всілякі халепи (чи то тільки в мене?), тому у мене вижила лише одна рослинка довгоплідної. Росла дуууже повільно, хоча місцина була у неї гарна, на огорожі тераски, з південного боку. Вже і кабачки давно плодоносили, і гарбузи лежать такі симпатичні, а та лагенарія нічого собі не думала. І тут раптом як пішла в ріст, та фактично побігла! Зараз маємо просто величезний кущ, заплів половину тераси, один, всього один! Неймовірно. І читала, що лагенарію садять під навісом, і вона утворює альтанку із звисаючими оригінальними плодами. Цікава ідея, я подумаю на наступний рік.

Так от, лагенарія почала цвісти, а згодом і зав’язі з’явилися. Перший плід було дуже спокусливо зірвати і скуштувати, але я прочитала, що саме з нього буде найкраще насіння, тому терпляче спостерігаю за ростом. А вимахала лагенарія величезною.

Згодом я заберу плід додому, де він лежатиме до грудня. Виявляється, що насіння має визріти саме так.

Їстівною лагенарія вважається, коли доросла до 30-50 см. Далі вже починає грубішати шкірка, тому або встигаємо зривати раніше, або вже тримаємо на насіння. Хоча якщо сорт – пляшкова лагенарія, то їсти її гріх, так як вона має дуже цікаві форми, і варто було б дочекатися повного достигання, затвердіння шкірки і спробувати зробити з них посуд і навіть шпаківні. Кажуть – гарно, корисно та зручно.

Моя довгоплідна лагенарія має ще один плюс: вона дуже плодовита. Література каже, що можна з однієї рослини зібрати до 100 кг плодів! І доречі, її можна виростити на балконі, треба просто взяти велику посудину (відро – то досить мало, ну, але спробувати можна і з ним).

На смак лагенарія має трішки вираженіший смак, ніж кабачок, але у варено-печено-смаженому стані це непомітно.

Зробити шпаківню чи навіть пляшку дуже хочеться, тому прикуплю насіння нового на наступний сезон.

--------------------------------------------------

Ой, я такое смешное вырастила! Лагенария называется. Это такой то ли кабачок, то ли тыква, еще и огурцом называют. Имеет разнообразные формы и названия. У меня были семена бутылочной и длинноплодной лагенарии. Но всегда случаются всевозможные неприятности (или только у меня?), поэтому у меня выжило лишь одно растение длинноплодной. Росла ооочень медленно, хотя место было у нее хорошее, на заборе терраски, с южной стороны. Уже и кабачки давно плодоносили, и тыквы лежат такие симпатичные, а лагенария ничего себе не думала. И тут вдруг как пошла в рост, да фактически побежала! Сейчас есть просто огромный куст, заплел половину террасы, один, всего один! Невероятно. И читала, что лагенарию сажают под навесом, и она образует беседку со свисающими оригинальными плодами. Интересная идея, я подумаю на следующий год.

Так вот, лагенария начала цвести, а впоследствии и завязи появились. Первый плод было очень соблазнительно сорвать и попробовать, но я прочитала, что именно из него будет лучшие семена, поэтому терпеливо наблюдаю за ростом. А вымахала лагенария огромной.

Впоследствии я заберу плод домой, где он будет лежать до декабря. Оказывается, что семена должны вызреть именно так.

Съедобной лагенария считается, когда дорастёт до 30-50 см. Дальше уже начинает грубеть кожура, поэтому либо успеваем срывать раньше, или уже держим на семена. Хотя если сорт - бутылочная лагенария, то есть ее грех, так как она имеет очень интересные формы, и стоило бы дождаться полного созревания, затвердевания кожуры и попытаться сделать из них посуду и даже скворечники. Говорят - хорошо, полезно и удобно.

Моя длинноплодная лагенария имеет еще один плюс: она очень плодовита. Литература говорит, что с одного растения собирают до 100 кг плодов! И кстати, ее можно вырастить на балконе, надо просто взять большую емкость (ведро - это довольно мало, но попробовать можно).

На вкус лагенария имеет немного выраженнее вкус, чем кабачок, но в варено-печено-жареном состоянии это незаметно.

Сделать скворечник или даже бутылку очень хочется, поэтому прикуплю семена новые на следующий сезон.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *