Батат

бататБатат – то та тема, з якої почався мій сайт, я колись вже розповідала, що зацікавилась цією культурою, знайшла людину, яка займається вирощуванням. І серед його статей була реклама безкоштовного навчання створення сайтів, отак все і почалося. Розсаду батату я тоді купила, посадила, вона сиділа тихо все літо і восени дала кілька сумнівних бульб, які не годилися ні на що. Вже потім я проаналізувала, що батату не вистачило тепла (посадила на протязі, без вітрозахисту). І забула про нього на кілька років.

І от я взимку була слухачем «Школи органічного замлеробства», одна з лекцій була про батат. І так чоловік розповідав, з такою захопленістю справою, просто неможливо було не захотіти! Це вже потім я вияснила, що то був той самий, з мого першого знайомства, Ігор Водолага. На його сайті можна знайти всі рекомендації по агротехніці. У нього ж можна купити посадковий матеріал, а восени навіть бульби для їжі.

Отримують розсаду батату дуже цікаво. Самі бульби досить недешеві, тому метод цей вигідний. Для цього їх вкладають в ящик з грунтом (зверху пісок, але у мене на той момент не було), не закопуючи, і поливають.
батат

Вони дають пагони, і от саме ці пагони треба вкорінювати.

батат

Я тримаю в воді, з додаванням стимуляторів (користуюсь екологічними), і коли бачу гарні корінці – висаджую в горщик. На грядку саджатиму уже в кінці травня, не ризикуючи, що теплолюбна культура може замерзнути. Так що чекайте звітів.

Сорти батату поділяють на овочеві, кормові та десертні. Здавалося б, нам цікавіші десертні, але навіть кормові та овочеві привабливі тим, що набагато смачніші за картоплю, а деякі солодші мають присмак горіху, каштану, дині, банану. І кольори у них несподівані, є оранжеві, рожеві, навіть фіолетові. Це цікаво!

Використовуют батат в їжу сирим, вареним, печеним, роблять пастілу, чіпси і таке інше. Листя після вимочування можна вживати в салатах, після відварювання – в начинку для пирогів, як шпинат. Також наземна частина йде на корм худобі і в компост, вона не уражується хворобами і не несе небезпеки.

На сьогоднішній день маю такі сорти батату:

Вінницький рожевий – рожева шкірка, білувата середина, малосолодкий, найневибагливіший, рекомендується початківцям для проб своїх сил, врожайність не залежить від капризів погоди;

Тайнунг – рожева шкірка, кремова середина, врожайний, ранньостиглий, особливо смакує сирим;

Перпл – фіолетова шкірка і середина, солодкий, рідкісний для України;

Бушбок – шкірка малинова, середина кремового кольору, малосолодкий з горіховим присмаком, легко замінює картоплю в кулінарії, цвіте (можна висадити в квітник для економії площі);

Джет – шкірка рожева, середина світло-помаранчева, солодкуватий, ранній, врожайний, цвіте.

Розсаду можна купити.

--------------------------------------------------

Батат - это та тема, с которой начался мой сайт, я когда-то уже рассказывала, что заинтересовалась этой культурой, нашла человека, который занимается выращиванием. И среди его статей была реклама бесплатного обучения созданию сайтов, так все и началось. Рассаду батата я тогда купила, посадила, она сидела тихо все лето и осенью дала несколько сомнительных клубней, которые не годились ни на что. Уже потом я проанализировала, что батату не хватило тепла (посадила на сквозняке, без ветрозащиты). И забыла о нем на несколько лет.

И вот я зимой была слушателем «Школы органического замледелия», одна из лекций была о батате. И так человек рассказывал, с такой увлеченностью делом, просто невозможно было не захотеть! Это уже потом я выяснила, что это был тот самый, с моего первого знакомства, Игорь Водолага. На его сайте можно найти все рекомендации по агротехнике. У него же можно купить посадочный материал, а осенью даже клубни для еды.

Получают рассаду батата очень интересно. Сами клубни весьма недешевы, поэтому метод этот выгоден. Для этого их укладывают в ящик с почвой, не закапывая, и поливают. Они дают побеги, и вот именно эти побеги надо укоренять. Я держу в воде, с добавлением стимуляторов (пользуюсь экологическими), и когда вижу красивые корешки - высаживаю в горшок. На грядку сажать уже в конце мая, не рискуя, что теплолюбивая культура может замерзнуть. Так что ждите отчетов.

Сорта батата разделяют на овощные, кормовые и десертные. Казалось бы, нам интересны десертные, но даже кормовые и овощные привлекательны тем, что гораздо вкуснее картофеля, а некоторые сладкие имеют привкус ореха, каштана, дыни, банана. И цвета у них неожиданные, есть оранжевые, розовые, даже фиолетовые. Это интересно!

Используют батат в пищу сырым, вареным, печеным, делают пастилу, чипсы и прочее. Листья после вымачивания можно употреблять в салатах, после отваривания - в начинку для пирогов, как шпинат. Также наземная часть идет на корм скоту и в компост, она не поражается болезнями и не несет опасности.

На сегодняшний день есть такие сорта батата:

Винницкий розовый - розовая кожица, беловатая мякоть, малосладкий, неприхотливый, рекомендуется начинающим для проб своих сил, урожайность не зависит от капризов погоды;

Тайнунг - розовая кожица, кремовая мякоть, урожайный, раннеспелый, особенно вкусен сырым;

Перпл - фиолетовая кожица и мякоть, сладкий, редкий для Украины;

Бушбок - кожура малиновая, мякоть кремового цвета, малосладкий с ореховым привкусом, легко заменяет картофель в кулинарии, цветет (можно высадить в цветник для экономии площади);

Джет - кожура розовая, середина светло-оранжевая, сладковатый, ранний, урожайный, цветет.

Рассаду можно купить.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *