Чуфа або земляний мигдаль

Непримітна поморщена бульбочка розміром 1 – 1,5 см, навіть трошки волохата. Не знаючи, не прийде в голову її спробувати на смак. Але хто їв – не дасть обманути: солодкий горіх, хрумтячий, дууууже смачний!

Чим чуфа може похвалитися:

  • містить багато корисних мікроелементів, вітамінів (Е і С), білки та жири;
  • рекомендується хворим на діабет;
  • додає енергії, впливає на настрій і працездатність, активізує роботу мозку, тому можна брати на перекус, на екзамен;
  • використовують в кулінарії, навіть роблять халву;
  • можна приготувати замінник кави;
  • з бадилля від чуфи роблять подушки, на яких нормалізується сон.

Для землеробців цінність чуфи в тому, що це не дерево, плодоношення якого треба чекати до 10 років. Рослина однорічна, в квітні посадили, в жовтні зібрали. З одного кущика можна отримати до 300 г горішків.

Особливості посадки:

  • перед посівом замочити горішки на 2-3 доби, міняючи воду кожні 12 годин;
  • кидати в рядки по 2-3 шт в лунку (для надійності) на глибину 5 см, між лунками 20 см, між рядками 30 см;
  • поливати при потребі, не частіше 2 разів на тиждень;
  • прополювати обережно, бо найголовніша біда – це вирвати чуфу разом із пирієм, настільки вони схожі;
  • збір врожаю відбувається не раніше кінця вересня, коли бадилля пожовтіє і посохне;
  • викопка: піддіти лопатою, взяти кущик за «чуб», вийняти і витрусити землю, вибрати бульбочки з коренів, помити;
  • висушити і тримати в темному провітрюваному місці.

Рослина невибаглива, любить сонце і воду, росте на будь-яких грунтах, не хворіє, тому не потребує ніяких обробок.

Придбати посівний матеріал можна у нас.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *